Eurooppa,  Romania

Romanian maisemareitit – Karhu hyökkäsi auton kimppuun

Tällä kertaa esittelyssä Romanian suositut maisemareitit Transfăgărășan ja Transalpina.

Romanian tunnetuin maisemareitti, 90 km pitkä Transfăgărășan kulkee Karpaattien vuoriston yli etelä-pohjoissuunnassa ja nousee korkeimmillaan 2034 metriin. Tie on rakennettu Romanian sosialistisen tasavallan aikana lähinnä huoltovarmuustieksi. Rakennusprojekti oli massiivinen niin rahallisesti kuin menetettyjen ihmishenkien osalta.

Transfăgărășanin varrella on valtava pato, ravintoloita ja majoitusta, vesiputouksia sekä vaellusreittejä. Ruuhkaisen tien varrelta löytyvät maisemat ovat päätähuimaavan upeat. Mutkainen tie on suljettu talvella lumen takia, ja sulan maan aikaan nopeusrajoitus on paikoin vain 50 km/h eli matkaan saa varata pysähtelyjen kanssa vähintään pari tuntia.

Yksi mielenkiintoisimmista turistipalveluista on Transfăgărășan Tree House Village, jonne pysähdyimme. Metsän keskelle rakennetulta, karhujen vuoksi sähköaidoin rajatulta alueelta löytyy pieniä mökkejä sekä suht iso ravintola. Kamiina toi lämpöä viileään ravintolaan, ja paremman sään puitteissa olisi voinut istuskella metsäterassilla. Ravintolassa pyöri muutama irtokoira, jotka kerjäsivät ruokaa. Työntekijät huiskivat niitä välillä pois, vaikkeivat koirat vihaisia olleetkaan.

Transfăgărășanin karhut

Transfăgărășanin erikoispiirre on alueella elävät karhut. Romaniassa, pääsiassa juuri Karpaattien vuoristossa elää noin 60 % koko Euroopan karhukannasta, viranomaisten arvion mukaan yksilöitä olisi noin 8 000. Vertailun vuoksi Suomen karhukanta on arviolta reilu 2 000.

Karhuja esiintyy etenkin maisemareitin eteläpäässä, ja näimmekin niitä yhteensä peräti 11 kpl. Karhut väistävät luonnollisesti ihmistä, mutta Transfăgărășanin varrelle ne on tuonut turistien käytös. Ällistyttävän moni turisti ruokki karhuja autosta ja otti uskaliaita selfieitä mesikämmenten kanssa. Vaikken ole mikään villieläinasiantuntija, pystyi joidenkin karhujen käytöksestä näkemään, että ne olivat stressaantuneita.

Karhu hyökkää auton kimppuun

Saimme kokea tämän karusti, kun jouduimme sumppuun pysähtyneiden autojen taakse ihmisten kuvaillessa valtavaa emokarhua ja kolmea ehkä 2-3-vuotiasta poikasta. Iso karhu käyskenteli levottomasti ja talsi jossain vaiheessa meidän auton luokse. Emme päässeet mihinkään, ja karhu päätti sitten purkaa aggressioita auton takarenkaaseen.

Kun vihdoin pääsimme liikkeelle, ajoimme hieman kauemmas tarkastamaan tuhot. Karhu oli repinyt tai purrut renkaaseen ison viillon, joten ei auttanut muu kuin alkaa vaihtamaan vararengasta. Luojan kiitos auton takakontissa oli sellainen.

Adrenaliini virtasi suonissa, kun kiersimme minikokoista tunkkia täydellä voimalla samalla mutkan taakse pälyillen, ettei karhu vaan seuraa perässä. Kun rengas oli vihdoin vaihdettu, kuului tapahtumapaikalta aivan hirveä karhun karjaisu. Juoksimme kiireesti autoon, mutta sitten muistimme, että tunkki on edelleen auton alla. Kampi oli hävinnyt hässäkässä, joten veli joutui pyörittämään tunkin alas sormilla. Lopulta pääsimme jatkamaan matkaa, ja pian jo naurahdimme tapahtuneelle.

Reitin loppu on hieman turvallisempi

Reitin loppupäässä on ehkä tunnetuimmat maisemat, missä tie mutkittelee neulansilmänä vuoren laella. Huipulla olisi sijainnut myös Bâlea-järvi, mutta missasimme kaapelihissin, jolla sinne olisi päässyt. Toisaalta ilma huipulla oli ihan super kylmä, joten ulkoilu +2 asteessa pelkällä verkkatakilla olisi ollut liian kalseaa. Hieman kyllä kuumotti karhu-yhteenoton jälkeen pysähtyä kuvailemaan maisemia, vaikkei karhuja enää pohjoispäässä näkynytkään.

Majoituimme Transfăgărășanin pohjoispäässä aika vaatimattomassa tienvarsimotellissa. Huone oli hyvin pelkistetty, mutta yllättäen kuitenkin siisti. Majatalon omistaja sanoi, että karhut ovat todellinen riesa ja että matkailuyrittäjät ovat kärsineet tilanteesta.

Myös retkeilijät ovat joutuneet karhujen uhreiksi. 20 vuoden aikana Romaniassa karhu on tappanut noin 30 ihmistä ja haavoittanut lähes 300. Viimeksi tänä kesänä karhu tappoi parikymppisen vaeltajan Karpaateilla. Vertailun vuoksi Suomessa karhu on tiettävästi tappanut vain kaksi ihmistä yli sadan vuoden aikana.

Aamulla jatkoimme matkaa ja kävimme Cârțișoaran maalaiskylässä jossain autokorjaamossa hommaamassa uuden renkaan. Oli sunnuntaiaamu, mutta onneksi kodin yhteydessä sijainneen autokorjaamon mies oli halukas auttamaan meitä. Uusi rengas ja vaihto maksoi 250 leitä eli 50 euroa.


Varoituksen sana

Matkatoimittaja-kollega Marianne Zitting teki aiheesta jutun Iltalehteen, ja haluan vielä tässäkin muistuttaa kaikkia, että villieläinten ruokkiminen ei ole yhtään hyvä juttu. Moni haluaa ajaa Transfăgărășanin pelkästään karhujen takia, mutta kannattaa muistaa, että vaikka osa niistä näyttääkin leppoisilta, on karhu kuitenkin raaka petoeläin.

En missään nimessä suosittele kuvaamaan karhuja lähietäisyydeltä auton ikkuna auki. Karhut ovat myös avanneet autojen ovia ja tulleet sisään, joten maisemareitillä on ihan todellisia riskejä. Itse kuvasin karhuja kauempaa järkkärin zoomilla, ja meidän autossa onneksi ovet olivat koko ajan automaattisesti lukossa. Thank God karhu ei myöskään repinyt maalipintaa.

HUOM! Karhuja on alettu siirtää pois tien varrelta viranomaisten toimesta. Romanian lain mukaan karhujen ruokinnasta + tielle pysähtymisestä voi saada 100-300 euron sakon.


Transalpinan maisemareitti on hyvä vaihtoehto

Uusi rengas alla suuntasimme uudelleen kohti Karpaatteja, mutta tällä kertaa kohteenamme oli Cozian kansallispuisto ja Etelä-Karpaatteihin kuuluvat Parâng-vuoret. Pidimme pienen evästauon hylätyllä sillalla ja katselimme alla hiljalleen lipunutta kuivahtanutta jokea.

Cozian kansallispuiston alueella sijaitsee myös asutusta, ja yksi mainitsemisen arvoinen kylä onkin Malaia. Sen läpi virtaa kaunis Lotru-joki, jonka varrella myös patikoimme hieman. Viehättävässä Malaiassa, kuten muuallakin Romanian pienissä kylissä, näytti olevan tarjolla kotimajoitusta.

Jonkin ajan päästä maalaistie yhdistyi Transalpinaan ja lähdimme kapuamaan autolla ylemmäs vuorille. Transalpinan maisemareitti on hyvä vaihtoehto tai lisä Transfăgărășanin reitille. Muita autoja on vähemmän eikä reitillä näkynyt karhuja. Veli bongasi ainoastaan karhun tuoreet tassun jäljet rantahiekassa, kun olimme kuljeskelemassa rannalla.

Maisemat tällä reitillä on osittain erilaiset kuin Transfăgărășanilla – enimmäkseen vehreää lehtimetsää ja ylempänä pelkkää havumetsää. Reitin varrelta löytyy metsäisiä vuoristopuroja, suuri pato ja muutama vuoristojärvi, joista tuli hieman mieleen Montenegron Crno Jezero. Eteläpäässä, jota emme ajaneet, on avaran maiseman osuus.

Pääasiassa motoristien ja paikallisten suosima Transalpina on 148 km pitkä ja sen ajamiseen kuluu minimissään kolme tuntia. Reitin korkein kohta on Urdele Pass 2145 m. Transalpinan varrella on suht paljon majataloja ja kotimajoitusta sekä esim. mönkijäretkifirmoja. Näimme jonkin verran myös romanien (?) telttahökkeleitä vuoristometsissä. Roskaa ei juurikaan ollut tienpientareilla, siitä pisteet tämän reitin kulkijoille!

Ennen maisemareiteille lähtöä:

  • Ilmoita jollekin, mihin olet menossa ja mihin aikaan suunnilleen saavut perille.
  • Lisää esim. Google Mapsin antamaan ajoaikaan +1-2 tuntia, niin saat todellisen ajan.
  • Tarkasta, että autossa on vararengas.
  • Tankkaa auto/moottoripyörä täyteen, koska bensa-asemia ei ole mailla halmeilla.
  • Ota mukaan evästä ja vettä.
  • Varaa lämmintä vaatetta. Vuoristossa on kylmä myös kesällä.
  • Varaudu siihen, että puhelimessa ei ole kenttää eikä mobiilidataa.
  • Ole valmiudessa mm. tiellä vaeltelevia lehmälaumoja ja vuorilta putoavia kiviä varten.
  • Suunnittele ajo valoisaan aikaan. Kummatkin maisemareitit on teoriassa auki vain päiväsaikaan, mutta vaikka liikennettä ei kontrolloida, ei vakuutus välttämättä ole voimassa esimerkiksi öisten kivivyöryjen sattuessa.

19 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Ihan uskomatonta! Ajettiin itsekin kesllä Transfăgărășan (ja Transalpina), mutta ei tullut kyllä mieleenkään, että tuollaista voisi tapahtua – ja onneksi ei silloin tapahtunutkaan. Toki karhujen ruokkimista pääsimme todistamaan… Tuon rengasepisodin lisäksi kuva jossa karhu seisoo takajaloilla ja on kiinni autossa on aivan uskomaton, huh huh! Kaikesta huolimatta itse kyllä suosittelen molempia reittejä, hienoja maisemia tarjoavat. Ja jos yhtään patikointi kiinnostaa, niin Transfăgărășanin varrella on tosiaan muutamia todella hienoja patikkareittejä, jotka meitä olisivat kiinnostaneet. Valitettavasti oli sateinen päivä, niin jäi meltä väliin.

    • admin

      Joo se oli kyllä ihan uskomatonta ja tuntui alkuun epätodelliselta. MÄ en uskaltais lähteä patikoimaan Transfagarasanin varrelle :O

  • Taija-Tiia

    Oli ihan mahtava seurata IG:ssä tätä teidän reissua, kiitos vielä siitä!

    Oli hurja lukea vielä uudestaan tuosta karhuepisodista, onneksi teille ei käynyt mitään. Aiheesta täytyykin ilmeisesti kirjoittaa ja toitottaa, koska niin monelle ei nähtävästi ole mennyt kaaliin että karhu on petoeläin, ja näin ollen todella arvaamaton ja vaarallinen.

    Hyvä tsekkauslista vielä postauksen lopussa, voisi ottaa käyttöön ihan täällä kotimaassakin reissatessa 🙂

  • Aila ja Juha

    Olipa teillä kokemus! Me ajelimme Transalpinan reitin Sebesistä Rancaan viime viikolla ja tykkäsimme kovasti. Oli vähän mielessä lisätä Transfăgărășan reittikin paluumatkalle, mutta meille tuli vähän muita matkaongelmia ja jouduimme lyhentämään paluumatkaamme. Nyt tuntuu melkein siltä, että hyvä näin. On kyllä aikamoinen kokemus joutua/päästä noin lähelle karhuja. Toki varsin mielenkiintoista. Aila

  • Mari / Maailma kotina

    Niin kaunista, mutta hurjaa. Mä en ymmärrä eikö ihan maalaisjärki sano, että villieläimet ruokkii itse itsensä. Itse asiassa Sloveniassa heti kun otin eväät esiin, tuli lintuja iso määrä lähistölle. Kun olin lopettanut, niin käsittämättömästi myös kaikki linnut hävisi. Taitaa mennä hyvän kuvan ottaminen maalaisjärjen edelle.

    • admin

      Ikävää 🙁 Tuntuu, että moni on nykyään todella vieraantunut luonnosta. Ja ehkä ihmiset ajattelee noiden karhujenkin olevan kesyjä, kun ne niin leppoisasti tien pientareilla ovat. Mutta ei se evoluutio tapahdu vuodessa parissa ja poista karhun petoeläinmäistä käytöstä.

  • Reissu-Jani

    Olen ajanut Transfăgărășanin pohjoisesta etelään, mutta en onneksi törmännyt siellä karhuihin enkä kyllä nähnytkään yhtään karhua missään ja kenties tällöin karhuja ei syötetty niin kuin nykyään. Ainoa paikka missä olen karhuja nähtynyt oli New Englandin alueella USA – Mainessa tai Vermontissa, missä niitä käveli moottoritien varrella ja missä ihmiset pysähtyivät niitä kovasti kuvailemaan.

    • admin

      Ihan hyvä vaan, ettei karhuja näkynyt. Tuo uudistus on kyllä hieno, jos ne karhut oikeasti nyt saadaan pois sieltä tien varrelta. Reitin pitäis kiinnostaa ihmisiä pelkästään noiden upeiden maisemien vuoks. Ja oon kans nähny Tubessa jotain videoita, missä ihmiset syöttää mustakarhuja USAssa.

  • Ne Tammelat

    Oli ihan hiton kuumottavaa seurata teidän reissua ja katsella stooreja tästä tuoreeltaan! 😀 Siis onneksi teille ei käynyt mitään pahempaa <3

    Ei kyllä ihan ykköspatikointikohde. Huomattavasti leppoisampaa oli ajella vaikkapa Färsaarilla lampaiden keskellä 🙂

    • admin

      Olihan tuo aikamoinen tapaus. Mutta onneks tosiaan ei käyny sen pahemmin ihmisille eikä autolle. Olis tullu varmaan kova lasku, jos karhu olis raapinu maalipintaa. En tiedä kattaako mitkään vakuutukset tuollaisia tapahtumia.

  • Matkalla kaikkialle / Sarianne

    Onneksi ei käynyt pahemmin, kohtaaminen karhun kanssa voisi tosiaan tulla monella tapaa kalliiksi! Omalla Romanian matkalla ei käyty tuolla reitillä, mutta kuulin paljon tarinoita karhuista ja miten surulliseksi tilanne on mennyt ihmisten toimien vuoksi. Toivottavasti karhujen ruokinta saataisiin loppumaan!

  • Merja / Merjan matkassa

    Huh, aikamoista! Onneksi teillä oli vararengas autossa ja kuski, joka osasi sen vaihtaa. 🙂 Yksin en uskaltaisi tuonne lähteä autolla, mutta jos saisin jonkun kaveriksi niin sitten ehkä.

  • Paula - Gone with the Gastons

    Olipahan seikkailu mutta upeat maisemat tuolla kyllä on! Olen nähnyt näistä karhuista joskus juttua varmaan jossakin lehdessä tai somessa. Jotenkin tuntuu uskomattomalle, että ihmiset on niin tolloja, että ruokkivat niitä. Vaikka ei pitäisi yllättyä kai enää mistään. Täällä Kaliforniassa on nyt nimittäin ollut vähän samaa noissa Sierra Nevadan kylissä, joissa on paljon turisteja. Yrittävät ottaa selfieitä karhujen kanssa ja sitten kun karhu tappaa ihmisen tai vanhingoittaa jotain, niin karhu joudutaan ampumaan. Paikalliset on olleet todella vihaisia tästä. Mekin olemme törmänneet siellä karhuihin mutta onneksi turvallisen matkan päästä. Hyvä että pääsitte pelkällä renkaan vaihdolla.

  • Raija / Kohti avaraa maailmaa

    Alkaa niin suututtaa ihmisten tyhmyys taas. Kuinka monessa asiassa sitä pilataan asioita tällä maapallolla 😠 Onneksi todellakin ei käynyt pahemmin. Mitenkähän tuolla olisi naisseurassa onnistunut renkaan vaihto… Aikamoisia kokemuksia!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.