Aasia,  Arabiemiraatit

Ristiriitaisia kokemuksia Sheikki Zayedin moskeijasta

Sheikki Zayedin moskeija Abu Dhabissa oli ollut bucket listallani jo vuosia, joten Persianlahti-kierroksen kotiinpaluulentojen lähteminen Arabiemiraateista tarjosi mahdollisuuden kuitata tämäkin to do -kokemus.

Vuonna 2007 rakennettu, yli 500 miljoonaa dollaria maksanut moskeija on valtava, muttei silti yllä edes top 20 joukkoon rukoilijakapasiteetiltaan. Moskeijaan mahtuu nimittäin ”vain” reilu 40 000 rukoilijaa. Pinta-alaan perustuen Sheikki Zayedin moskeija sen sijaan on maailman 10. suurin (22 412 m²).

Kapasiteetiltaan suuremmassa moskeijassa olen käynyt vain Al Aqsassa (400 000 hlö) Palestiinassa sekä pinta-alaltaan maailman toiseksi suurimmassa, sulttaani Qaboosin suurmoskeijassa (416 000 m²) Omanissa.

Moskeijan ulkokuori hohtaa marmorinvalkeana.

Huonosti organisoitu kävijäkokemus

Moskeijaan ei ole pääsymaksua, mutta sinne täytyy rekisteröityä etukäteen netissä ja valita tietty aikaikkuna vierailulle. Pukukoodi on tiukka, eikä sisään pääse ilman peittävää vaatetusta ja hijabia. Minulla oli turbaani ja abaya jo valmiiksi päällä, joten en joutunut ostamaan peittävää vaatetusta visitor centeristä. Aiemmin asuja on voinut lainata, mutta Trip Advisorin kommenttien mukaan ne täytyy nykyään ostaa. Miehille riittää pidempihihainen t-paita ja polvien yli ulottuvat housut. Kenkiä ei tarvinnut ottaa pois.

Myös vierailijoilta vaaditaan hijabin käyttöä.

Saapuessamme jättimäiselle parkkipaikalle emme nähneet mitään opasteita, vaan kuljimme muiden mukana porteille, jossa oli eri jonot miehille ja naisille. Siellä kuulimme, että portit oli tarkoitettu vain rukoilemaan tuleville. Vanhoja blogitekstejä lukiessani kävi ilmi, että näitä portteja on käytetty joskus myös turistien sisäänpääsyyn.

Lähdimme kävelemään kauempana näkyvälle lasikupolille, josta löytyi yllättäen valtava maanalainen ostoskeskus ravintolamaailmoineen?! Yritimme löytää moskeijan sisäänpääsyä, mutta jouduimme kulkemaan kaikkien kojujen ja kauppojen ohi, kunnes viimeisimmässä peränurkassa näkyi automaatteja, joihin piti käydä rekisteröitymässä uudelleen. Sähköpostiin olisi pitänyt tulla qr-koodi, mutta se ei koskaan saapunut. Onneksi otin kuvan automaatin näytöltä.

Muista rekisteröityä myös moskeijan visitor centerissä.

Myös muut vierailijat tuntuivat olevan ihmeissään järjestelyistä, eikä moskeijan työntekijöiltä saanut minkäänlaista apua. Eräskin työntekijä tuntui sanovan jollekin ongelmissa olevalle perheelle, ettei hän auta rekisteröintien kanssa. Oookei.. miksihän sitten olit siellä. Törkeästä henkilökunnasta oli myös netissä lukemattomia kommentteja.

Automaattijonotusten jälkeen jonotimme vielä monen monta kertaa silmänkantamattomiin kiemurtelevissa jonoissa. Mitkään aikaikkunat eivät pitäneet paikkaansa, meidänkin aika tuli ja meni, mutta olimme edelleen jumissa jonossa. Ihmisiä päästettiin sisään pienissä erissä. Matkalla oli vielä qr-koodien skannaus ja turvatarkastus, jossa otettiin pois kaikki epäilyttävät esineet.

Moni tuntui jonottaneen aivan turhaan, sillä heillä ei ollut qr-koodia, vaan pelkkä etukäteisrekisteröityminen. He joutuivat poistumaan takaisin automaateille ja jonottamaan saman ruljanssin uudelleen. 45 minuutin jonotusrumban jälkeen kuljimme liukuportaita ja pitkiä käytäviä, kunnes viimein saavuimme moskeijan aidatulle pihalle. TA:sta löytyvien arvostelujen mukaan ihmiset ovat joutuneet jonottaamaan jopa yli kaksi tuntia ainakin neljässä eri jonossa, ja moni kertoo jättäneensä leikin kesken.

Moni kakku päältä kaunis

Moskeija oli ulkoa yhtä kaunis, kuin mitä olin odottanutkin sen olevan. Syyrialaisen arkkitehdin suunnittelemassa moskeijassa näkyy vaikutteita muun muassa indo-islamilaiseen tyyliin kuuluvasta Mughal-arkkitehtuurista, jonka tunnetuin esimerkki lienee Taj Mahal. Moskeijassa on neljä yli satametristä minareettia ja 82 kupolia, joista suurin kohoaa 85 metrin korkeuteen.

Olimme moskeijan sisäpihalla maghrib– eli auringonlaskurukouksen aikaan, joten pääsimme nauttimaan minareettien äänimaailmasta. Sheikki Zayedin moskeijasta löytyy neljä rukoussalia. Ulko- ja sisätiloja yhdistää 1 192 kivimosaiikein ja helmiäisin koristeltua kaunista pylvästä.

Pylväiden kivimosaiikki- ja helmiäiskoristelut oli upeita.

Kun olimme kierrelleet aikamme pylvässaleissa, siirryimme moskeijan päärukoussalin sisäänkäynnille, joka oli yllättäen hienoinen pettymys. Toki nämä ovat vain makukysymyksiä, mutta mielestäni moskeijan sisustuksen vanhahtava värimaailma runsaine keramiikkakukkineen toi mieleen lähinnä 90-luvun Tiimarin posliinikoristeet, joita keräilin lapsena.

Lisäksi kupoleissa loistaneet halvan tunnelman luoneet räikeät sinivioletit valot ja kristalliskruunussa välkkyneet punaiset, oranssit ja vihreät kristallit saivat sisustuksen näyttämään melko kitschiltä. Joskus liika vain on liikaa.

Tämä osa sisustuksesta meni yli ymmärryksen.
3D-kukkakoristeet seinällä kuvaavat kulttuurien keskinäistä yhteyttä.

Vähemmillä krumeluurikoristeilla ja toisenlaisilla väriyhdistelmillä sisätilat olisivat olleet paljon harmonisemmat. Kritisoin aihetta siksi, että käyn moskeijoissa pääasiassa islamilaisen taiteen ja arkkitehtuurin vuoksi, joten kiinnitän huomiota yksityiskohtiin.

Tällainen tyyli kylläkin kuvastaa erittäin hyvin moskeijan rakentamisen aikakautta eli 1990-luvun loppua ja 2000-luvun alkua, jotka olivat design-mielessä karseaa aikaa. Toisaalta taas vuonna 2001 valmistunut Sulttaani Qaboosin suurmoskeija Omanissa ei ollut lainkaan mauton, vaan siinä näkyi paikallisen käsityöperinteen kädenjälki ja tunnelma oli miellyttävä.

Päärukoussali.

Kiinnostavia yksityiskohtia

Mutta oli yksityiskohdissa paljon hienoakin, esimerkiksi rukoussalin persialainen matto. Se on ilmeisesti maailman suurin yhtenäinen matto ja Omanin moskeijan toiseksi suurimman maton tavoin Iranissa käsin solmittu.

Maailman suurin matto oli kaunis.

Imaamin saarnapaikkana toimiva seinässä oleva syvennys, mihrab, on Sheikki Zayedin moskeijassa kultainen ja sen aaltoileva muoto kuvaa Jannassa eli paratiisissa virtaavia runsaita maito- ja hunajajokia. Marmorinen qibla-seinä, jolla mihrab sijaitsee, on koristeltu kukkien terälehdillä, joissa lukee Allahin 99 nimeä ja ominaisuutta. Qibla-seinä olikin mielestäni upea, vaikka sekin on melko rönsyilevä. Moskeijan kupolit on koristeltu Koraanin säkeillä.

Seinällä Allahin 99 nimeä ja ominaisuutta sekä Jannan maito- ja hunajavirtoja kuvaava saarnasyvennys.
Kupoleissa on Koraanin säkeitä kuufilaisella kirjoitustyylillä, joka on ollut perinteinen Koraanin ”fontti”.

Ulos päästyämme pääsin taas ihastelemaan moskeijan ulko-osia, joihin lukeutuu myös vesialtaat. Ne heijastivat kauniisti iltavalaistuksessa hehkunutta moskeijaa. Valkoiset marmorikupolit oli valaistu sinisellä, jonka kirkkaus vaihtelee Kuun eri vaiheiden kanssa.

Moskeija oli uskomattoman kaunis myös iltavalaistuksessa.

Kannattiko käydä?

Moskeijakierros vei meiltä yhteensä 2,5 tuntia. Vaikka järjestelyt ja moskeijan sisustus tuottivatkin osittain pettymyksen, oli vierailu silti sen arvoinen. Etenkin ulkoa moskeija oli superkaunis.

SZGMC:n sivuilla lukee, että vuonna 2023 moskeijassa kävi 5 400 – 33 600 vierailijaa päivässä. Ihan älytöntä. Vaikka tiesin, että paikka olisi turistinen, en ehkä odottanut ihan niin suurta väenpaljoutta tai ainakaan tuollaista jonotuskaaosta. Mikäli järjestelyt olisivat olleet erilaiset, ei tungoskaan olisi häirinnyt niin paljoa.

Onneksi illan aikana oli joitain hetkiä, kun moskeijaa sai ihailla myös omassa rauhassa. Kannattaa huomioida, ettei saleissa pääse kuin rajatuille alueille, joten se hieman rajoittaa kuvausmahdollisuuksia. Mikään uskonnollinen paikka SZGMC ei enää ole, vaan monissa arvosteluissa moskeijaa kuvataan lähinnä Disneylandiksi ostarihässäkän ja kaiken muun kaupallisuuden vuoksi. Kommenteissa on myös arvuuteltu, milloin moskeijavierailu muuttuu maksulliseksi.

Näin lopuksi olisi kiva tietää, miksi Arabiemiraateissa ei osata organisoida mitään, kuten Dubai-postauksessakin totesin. UAE:han on ollut jo pitkään suositumpi ja tunnetumpi turistikohde kuin naapurimaa Qatar, missä ainakin Dohassa kaikki järjestelyt opasteita myöten oli mietitty loppuun asti ja kävijäystävällisestä näkökulmasta. Tässä Emiraateilla olisikin paljon kehitettävää.


Oletko käynyt Sheikki Zayedin moskeijassa? Mitä pidit?

22 kommenttia

  • Anssi / Afrikkaan, Afrikkaan!

    Olen huomannut, että Lähi-idän ihmiset tykkäävät kovasti tuosta sinivioletista valosta (myös Suomessa), joka kyllä minunkin mielestä synnyttää ehkä hieman halvan tunnelman. Toisaalta, samanlaisen kuvan heille luonee meikäläiset kirkot ja niiden hyvin vaatimaton koristelu. 😀

    Tämä moskeija on kieltämättä poikkeuksellisen kaunis, mutta ehkä jättäisin sisäänpyrkimisen silti muille. Ei nyt ihan selkein sisäänpääsyprosedyyri tunnu olevan. Muutenkin moskeijat maailmalla (=Afrikassa) ovat yleensä hankalia vierailukohteita (kantasuomalaisella ulkonäöllä). Se on suuri sääli. Tähän moskeijaan sentään jotenkuten pääsee, mistä tietysti plussat Abu Dhabille.

    • admin

      Heh, tuota samaa tyyliä on näkynyt joskus myös Balkanilla 🙂 Ja se on kyllä harmi, että monet moskeijat on suljettu ei-muslimeilta. Kirkot sen sijaan sallivat kaikkien uskovaisten ja uskonnottomien vierailun.

  • Eveliina / Reissukuume

    Ulkopuolelta tuo moskeijan on todella kaunis, mutta sisätilat näyttävät olevan ihan eri paria… Itselleni olisi varmasti riittänyt ihastelu vain ulkoa. Varsinkin, kun kaikki sisäänpääsyyn liittyvä tuntui olevan kovin hankalaa!

    • admin

      Nuo pylvässalit ja tuo sisäpihan aukio on sellaisia, mitkä halusin ehdottomasti nähdä, ja niitä ei olisi nähnyt ilman sisäänpääsy-jonotusta. Toki itse rakennus on kaunis, ja sen kokoluokka oli mykistävä heti, kun se näkyi horisontissa.

  • Suvi / Suvin matkassa

    Kieltämättä, upean näköinen rakennus, niin sisältä kuin ulkoa. Varmasti käymisen arvoinen kohde, vaikkakin asiakaspalvelu ja järjestelyt tökkivät. Mutta jos niistä tietää etukäteen, eikä tule yllätyksenä, niin ehkä sitä osaa asennoitua kokemukseen eri tavalla 🙂

    • admin

      Mietin jälkeenpäin, että olisi ehkä kannattanut lukea TripAdvisoria etukäteen. Olin lukenut aiemmin vain jotain vanhoja blogipostauksia, missä ei ollut mainintaa huonoista järjestelyistä. Ilmeisesti tämä homma on mennyt huonompaan suuntaan vasta koronan jälkeen.

  • Mari / Maailma kotina

    Tuo sisäänpääsy tuntui samalta kuin monessa maassa rajamuodollisuudet. Onneksi sinulla oli kuvakaappaus – uuteen jonoon meneminen olisi ollut ihan kauhistus. Englannisss myös yhdessä kirkossa Liverpool vai Manchester, en nyt muista. Oli rihkamamyymälä täysin kirkon keskellä. Ymmärrän, että tuotemyyntiä tarvitaan tulolähteeksi, mutta oli kyllä mautonta.

  • Marika / Matkalla Missä Milloinkin

    Moskeija on todella kaunis ulkoa. Myös nuo nostamasi yksityiskohdat miellyttävät omaa silmääni. Sen sijaan päärukoussalin runsaat kukkakuviot ja sinivioletti väri eivät. Kuitenkin tuo epäjärjestelmällisyys ja turisteihin kohdistuva epäystävällisyys harmittaa. Pitäisi kerätä runsaasti kärsivällisyyttä ennen moskeijaan menoa.

    • admin

      Ilmeisesti koronan jälkimainingeissa homma on muuttunut todella huonoon suuntaan. Ihme, että itse pääsin sisään pelkällä turbaanihuivilla, joka jätti niskan ja kaulan paljaaksi. Abaya sentään oli omasta takaa.

  • Merja / Merjan matkassa

    Sheikki Zayedin moskeija olisi minustakin kiinnostava ja melkeinpä ainoa syy miksi haluaisin käydä Abu Dhabissa. Aika käsittämätöntä käytöstä henkilökunnalta, jos eivät auta rekisteröintien kanssa tai opasta minne pitäisi mennä. Kaunis tuo moskeija on, siitä ei pääse mihinkään.

  • Sari/matkalla lähelle tai kauas

    Olen käynyt moskeijassa. Plussaa se, että olimme järjestetyllä retkellä. Meille oli etukäteen annettu ohjeet pukeutumisesta ja meidät vietiin ilman alkuhässäkkää moskeijaan. Toki kävelymatka sinne oli vierailukeskuksesta yllättävän pitkä.
    Enää ei jaeta lainavaatteita mutta kantaani naiselle oli todella edullinen. Meinasin itsekin ostaa sellaisen vaikka pitkä mekko minulla oli. Pidin paikasta. Sisältä liiankin krumeluuri.
    Tuota upeaa iltavalaistusta en päässyt todistamaan.

    • admin

      Opastettu reissu olisikin ehkä voinut olla fiksu veto, mutta menimme omien aikataulujemme mukaan. Minulla on abaya tai muut soveltuvat vaatteet aina mukana, koska matkustamme nykyään niin usein muslimimaissa.

  • Henriikka / ByHenriikka

    Näyttää kyllä upealta! Kuulostaa siltä, että järjestelyt vaatisivat vielä kehittämistä. Todella hyvä, että kirjoitit kokemuksestasi, niin blogisi lukijat tietävät mihin varautua jos ovat menossa vierailemaan moskeijaan 😊

  • Pirkko / Meriharakka

    Täälläkin olemme joskus käyneet, mutta käynnin yksityiskohdat etenkään käytännön jutut eivät tunnu jääneen kovin hyvin mieleen. Sen sijaan liittyen tuohon pukeutumiseen mm. on jäänyt mieleen käynti Bahrainin (Manaman) valtavassa moskeijassa. Tarvittavan abayan sai lainaan ja (kahden hengen) kierros tehtiin nuoren opiskelijanaisen ohjaamana. Kierrokseen kuului myös islamin perusteet, eli perustelut miten uskonto on maailman paras, mm. siksi, että se on uusi. Emme kääntyneet, mutta pisteet kyllä nuorelle naiselle selkeästä opastuksesta niin moskeijaan kuin uskontoon!

    • admin

      Tulee hiemaan mieleen meidän aavikkoreissu Omanissa. Jeeppisafarin kuski esitelmöi meille reissun aikana innokkaasti islamista ja Arabimaailman tapahtumista. Mielenkiintoista, vaikken ehkä ihan kaikkea niellytkään, mitä hän sanoi 🙂

  • Terhi

    Täytyy sanoa, että paljon on.muuttunut sitten käyntini sheikki Zayedin moskeijassa.

    Muistan sen mahtavana, häikäisevän valkoiseba rakennuksena joka oli sisältäkin kaunis. Meillä oli oma opas joka hoiti järjestelyt, auttoi pukeutumaan ja etsi hyvät kuvakulmat. Mitään ostoskeskusta ei ollut eikä qr koodeista ollut hajuakaan.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.